Nazaj

Plačilne metode v spletnih trgovinah

Vse spletne trgovine potrebujejo za svoje delovanje nekatere ključne funkcionalnosti – med njih spada možnost plačila preko spleta.

Spletne trgovine omogočajo nakup na različne načine: plačilo ob dostavi, bančno nakazilo, preko kreditne kartice, PayPal,… Vse bolj pa postaja priljubljeno plačevanje preko Amazon Pay, Google Pay ali Apple Pay sistema.

Priporočeno je, da vsaka spletna trgovina nudi 3-4 različne načine plačevanja, saj se razlikuje zaupanje kupcev v različne tehnologije. Pri odločitvi, katere načine plačevanja omogočiti na svoji spletni trgovini je priporočljivo raziskati, katere so priljubljene v državi, kjer se bo oglaševalo trgovino. Več o tem si lahko ogledate v našem članku Priljubljene plačilne metode Evropskih držav.

Načini plačevanja preko spleta

Kreditne kartice – Kreditne kartice so rešitev za plačevanje preko spleta na globalnem nivoju. Ta plačilna metoda je najpogostejša izbira pri nakupih preko tujih spletnih trgovin. Za plačilo je potrebno vnesti številko kartice, datum veljavnosti in CVV kodo (v kolikor jo kartica ima).

Mobilna plačila – Mobilna plačila so plačila, ki jih kupci opravijo preko SMS sporočil. Plačilna metoda je priljubljena izbira v državah z nizko uporabo kreditnih kartic in bančnih nakazil. Mobilna plačila se pogosto uporabljajo na portalih za donacije, spletnih igrah ter družabnih omrežjih, kot so spletna mesta za zmenke.

Bančna nakazila – Kupec po nakupu prejme navodila, kam nakazati denar preko bančnega nakazila. Zaradi vseh korakov, ki jih mora kupec narediti je verjetnost, da to stori majhna. Prav tako zahteva ročno preverjanje, ali je kupec opravil plačilo ali ne.

Spletna denarnica – Spletna denarnica hrani osebne podatke in sredstva kupca, ki jih uporabi za nakup v spletnih trgovinah. Prijava za spletno denarnico je hitra in enostavna, stranke pa morajo le enkrat predložiti svoje podatke za nakupe. Primer uporabe spletne denarnice je plačevanje s kriptovaluto.

Predplačniške kartice – Gre za nadomesten način plačila, ki ga običajno uporabljajo mladoletniki ali osebe brez bančnih računov. Predplačniške kartice imajo vnaprej naložen omejen znesek denarja. Spletne igre na srečo običajno uporabljajo predplačniške kartice kot svoj izbrani način plačila. Najbolj pogoste predplačniške kartice so Mint, Ticketsurf, Paysafecard in Telco Card.

Katere načine plačila omogočiti na svoji trgovini?

Nabor plačilnih metod na spletni trgovini je odvisen od države, kjer se prodaja in od njenih obiskovalcev. Vsem državam pa so skupne nekatere “klasične” metode plačevanja.

Med najbolj priljubljeno izbiro spada plačilo po povzetju saj se kupci počutijo bolj varne pred goljufijo. Negativna plat te možnost pa je, da kot prodajalec nimate zagotovila, da bo paket prevzet. Tvegate plačevanje poštnineza izdelek, ki ga nihče ne prevzame.

Vse bolj se pričenja zaupati plačevanju preko spleta s kreditnimi karticami, kot sta Visa in Mastercard, ter preko PayPal-a. Za vzpostavitev možnosti plačevanja preko kreditnih kartic je potrebno ustvariti račun Braintree ali Stripe, ki omogočata sprejemanje plačil preko različnih kreditnih kartic. Enako velja za sprejemanje plačil preko PayPal-a, kjer je potrebno ustvariti poslovni račun – prehod iz osebnega na poslovni račun zahteva en klik.

S naštetimi načini plačil lahko pokrijete večinski delež želja in zmožnosti svojih obiskovalcev. Da pa lahko kupci čim hitreje zaključijo nakup so se razvili načini plačil, ki so pogojene z mobilnimi telefoni. Med njih spadata Google Pay in Apple Pay. Prednost teh dveh tehnologij je, da kupci ne potrebujejo vnašati svojih podatkov – dovolj je le prstni odtis. Podobno velja za mBills, kjer morajo kupci skenirati QR kodo za ureditev plačila preko mobilnega telefona.

Braintree

Braintree omogoča sprejemanje plačil preko PayPal-a ter vseh glavnih kreditnih kartic, digitalnih denarnic, lokalnih načinov plačil in depozitov v več kot 130 valutah iz 45 držav po svetu.

Posebnost Braintreeja je, da svojim strankam omogoča ločene trgovske račune!

Vmesnik Braintree-ja vsebuje poročanje o prodaji, ponavljajoče se obračunavanje in kopico drugih orodij, ki podajo boljši vpogled v finančno stanje računa.

Kartice, ki jih podpira: Visa, Mastercard, American Express, JCB, Maestro, Discover, Diners Club,…

Dodatne možnosti: Apple Pay, Android Pay, MasterPass, UnionPay, Visa Checkout, Amex Express Checkout, Google Pay, ACH, PayPal, Venmo in Bitcoin.

Stripe

Stipe je priljubljena alternativa Braintree-ja, podprta v 35 državah. Glavna značilnost Stripe-a je možnost nastavljanja ponavljajočih računov. Podpira plačila na spletu in osebno (Stripe POS).

Blagovne znamke, ki uporabljajo Stripe, so po njegovi uvedbi povečale prihodke za 6,7%.

Stripe je poznan po kvalitetni tehnični podpori in podpori strankam. Dosegljivi so 24 ur na dan prek telefona, klepeta v živo ali elektronske pošte.

Stroški posamezne transakcije so 1.4% + 0,25 € za evropske kartice in 2.9% + 0,25 € za ostale.

Kartice, ki jih podpira: Mastercard, American Express, JCB (Japonska), UnionPay (Kitajska),…
Dodatne možnosti: ACH , American Express Checkout, Visa Checkout, Apple Pay, Google Pay, Microsoft Pay

mBills

mBill je ponudnik mobilnih plačilnih storitev, ki med drugimi ponuja storitve obdelave plačil z mobilnimi operaterji (primer: Telekom, A1, Mobitel). Neposredna plačila prek mobilnih operaterjev strankam olajšajo plačilo blaga in storitev na spletu zaradi hitrosti in priročnosti.

Opravljena plačila preko mBills so vključena in prikazana na telefonskem računu za tekoči mesec. Združljiv je s skoraj vsemi ponudniki mobilnih operaterjev, ki delujejo v ZDA in 80 drugih državah po svetu.

PayPal


Po podatkih Statista leta 2019, po vsem svetu deluje 277 milijonov aktivnih uporabnikov PayPal-a. To število se je v primerjavi z začetkom leta 2018 povečalo za 237 milijonov.

Spletna mesta z možnostmi plačila PayPal pretvorijo z 82% višjo stopnjo kot spletna mesta brez PayPala.

S PayPalom omogočate plačilo na spletnih trgovinah preko:

  • Kreditne kartice
  • Debitne kartice
  • PayPal-a
  • Venmo-ta
  • PayPal dobropisa

Vsaka transakcija spletne trgovine v Sloveniji znaša 3,4% + 0,35 centov. Mednarodna prodaja je nekoliko dražja, 4,4% na transakcijo, ter fiksni znesek, ki je odvisen od države iz katere je prišel nakup.

Google Pay

Google Pay je digitalna denarnica in spletni plačilni sistem, ki ga je razvil Google. Namen je omogočiti nakupe znotraj aplikacij in možnost, da uporabniki plačujejo z Android telefoni, tablicami in urami.

Po integraciji Google Pay-a na StubHub je njihova stran zabeležila 600-odstotno povečanje števila edinstvenih obiskovalcev, ki so opravili plačilo preko Google Pay-a.

Uporabnikom omogoča uporabo kartice brez fizične potrebe po njej. Za plačevanje je dovolj uporaba mobilne naprave. Uporaba Google Pay-a zahteva prenos aplikacije in povezave z Googlovim računom.

Prednosti:

  • Na voljo v 28 državah
  • Enostavna in hitra integracija
  • Brez dodatnih stroškov
  • Enostaven zaključek nakupa
  • Integriran z različnimi bančnimi aplikacijami

Apple Pay


Apple Pay je digitalna denarnica za uporabnike operacijskega sistema iOS-a. Tako kot Google Pay, Apple Pay poenostavi in pohitri plačevanje z mobilnimi napravami. Uporabniki lahko plačilo zaključijo z uporabo prstnega odtisa ali prepoznavanjem obraza.

Prednosti:

  • Hiter zaključek nakupa
  • Varna uporaba
  • Dodatna pokritost trga
  • Enostavna in hitra integracija
  • Brez dodatnih stroškov
  • Deluje tudi v letalskem načinu

Amazon Pay

Amazon Pay vam omogoča uporabo plačilnih sredstev, ki so že povezane z vašim Amazon računom.

Amazon Pay za ne jemlje nobenih provizij!

Za nakup izdelkov, storitev ali donacij na spletnih straneh, v mobilnih aplikacijah in znotraj uporabe Alexe. Plačila je možno izvesti s katero koli od plačilnih metod, ki jih imate na svojem računu.

Amazon Pay omogoča:

  • Enkratna plačila
  • Samodejna, ponavljajoča se in naročniška plačila
  • Transakcije za digitalno blago
  • Prednaročila
  • Mikroplačila