Nazaj

Orodja za spremljanje obiska spletne strani

Spremljanje obiska spletne strani je ključno za uspeh vsakega spletnega posla. V digitalni dobi, kjer se konkurenca nenehno krepi, je pomembno vedeti, kako obiskovalci interagirajo s vašo spletno stranjo, kaj jih zanima in kaj ne. To pa omogočajo različna orodja za spremljanje obiska, ki nudijo globok vpogled v obiskovalčeve aktivnosti na spletni strani.

Pri DWEB-u smo se poglabljali v najnovejše trende in orodja za spremljanje obiska spletne strani ter pripravili ta članek, da vam predstavimo najboljše možnosti, ki vam bodo pomagale bolje razumeti vaše obiskovalce in izboljšati uporabniško izkušnjo na vaši spletni strani.

V tem članku bomo razpravljali o najboljših orodjih za spremljanje obiska, kako jih uporabiti in kakšne koristi lahko prinesejo vašemu poslu. Od klasičnih analitičnih orodij do naprednih možnosti umetne inteligence, boste izvedeli, kako izkoristiti podatke o obisku spletne strani za optimizacijo vašega poslovanja in privabljanje več obiskovalcev.

Na začetku bomo raziskali, kaj sploh pomeni spremljanje obiska spletne strani in zakaj je tako pomembno. Nato se bomo posvetili konkretnim orodjem in njihovim funkcijam ter kako jih lahko uporabimo za boljšo analizo obiskovalčevega vedenja.

Pripravite se na raziskovanje najnovejših trendov in orodij za spremljanje obiska spletne strani, ki vam bodo pomagala povečati učinkovitost in uspeh vašega spletnega posla.

Pomen spremljanja obiska spletne strani

S spremljanjem obiska spletne strani pridobimo ključen vpogled v vedenje obiskovalcev našega spletnega mesta. To ni le zbiranje številk in podatkov, temveč je proces, ki nam omogoča razumevanje, kako obiskovalci komunicirajo s spletno stranjo, kaj jih zanima in kaj jih morda ovira pri doseganju ciljev našega podjetja.

Eden od osnovnih razlogov, zakaj je spremljanje obiska spletne strani tako pomembno, je v tem, da nam omogoča merjenje učinkovitosti naših marketinških prizadevanj. Če izvajamo oglaševalske akcije, kot so Google Ads ali socialna omrežja, želimo vedeti, ali so te kampanje pritegnile obiskovalce na našo spletno stran in ali so ti obiskovalci izpolnili želene cilje, kot so nakupi, prijava na novice ali prenos e-knjige.

Poleg tega spremljanje obiska spletne strani omogoča tudi razumevanje demografskih in geografskih značilnosti naših obiskovalcev. S tem lahko bolje ciljamo našo ciljno skupino in prilagodimo vsebino ter marketinške strategije njihovim potrebam.

Vendar pa je treba poudariti, da spremljanje obiska spletne strani ni cilj samo po sebi. Namen je razumevanje vedenja obiskovalcev in sprejemanje ukrepov za izboljšanje njihove izkušnje. Le tako lahko izkoristimo potencial spletne strani v polni meri in dosežemo svoje poslovne cilje. Sledenje in analiza obiska spletne strani postajata torej nepogrešljiva del vsakega uspešnega spletnega poslovanja!

Kaj je spremljanje obiska spletne strani?

Spremljanje obiska spletne strani je proces zbiranja, analiziranja in razumevanja podatkov o obiskovalcih in njihovem vedenju na spletni strani. Namen tega procesa je pridobiti vpogled v to, kako obiskovalci interagirajo s spletno stranjo ter kaj jih zanima ali ovira pri doseganju ciljev spletnega mesta.

Način, kako se izvaja spremljanje obiska, se razlikuje glede na uporabljena orodja in metode. Najbolj osnovna oblika spremljanja obiska vključuje uporabo analitičnih orodij, kot je Google Analytics, ki beležijo število obiskov, strani, ki so jih obiskovalci pregledali, čas, ki so ga preživeli na strani, vir prometa in še več.

Poleg osnovnih analitičnih podatkov obstajajo tudi naprednejši načini spremljanja obiska, kot so topli zemljevidi (heatmaps), sledenje klikom, sledenje premikom miške, sledenje pretvorbam in več. Te metode omogočajo bolj podrobno razumevanje obiskovalčevega vedenja na spletni strani in identifikacijo specifičnih področij, kjer je morda potrebna optimizacija.

Glavni cilji spremljanja obiska spletne strani so:

 1. Razumevanje obiskovalčevega vedenja: S spremljanjem obiska lahko ugotovimo, katere strani so najbolj obiskane, kje obiskovalci zapustijo spletno stran in kako se premikajo po njej. To nam omogoča, da bolje razumemo, kaj obiskovalce zanima in kako izboljšati uporabniško izkušnjo.
 2. Merjenje učinkovitosti marketinških kampanj: Spremljanje obiska omogoča merjenje, kako uspešne so naše marketinške kampanje pri pritegnitvi obiskovalcev na spletno mesto in doseganju želenih ciljev, kot so nakupi, prijave ali prenosi vsebin.
 3. Optimizacija spletnega mesta: Na podlagi zbranih podatkov lahko identificiramo težave na spletni strani, ki ovirajo konverzije, ter izvedemo ustrezne ukrepe za njihovo odpravo. To vključuje optimizacijo vsebine, oblikovanja, navigacije in hitrosti nalaganja spletnega mesta.

Spremljanje obiska spletne strani ni le zbiranje podatkov, temveč je ključno orodje za izboljšanje uporabniške izkušnje in povečanje učinkovitosti spletnega poslovanja. Z ustreznimi analizami in ukrepi lahko dosežemo boljše rezultate ter bolje zadovoljimo potrebe in pričakovanja naših obiskovalcev.

Klasična analitična orodja

Klasična analitična orodja so osnova spremljanja obiska spletne strani. Med najbolj znanimi in uporabljenimi orodji v tej kategoriji sta Google Analytics in Matomo (prej znan kot Piwik).

1. Google Analytics

Google Analytics je verjetno najbolj razširjeno in priljubljeno orodje za spremljanje obiska spletne strani. Omogoča obsežen vpogled v obiskovalčevo vedenje na spletni strani, prikazuje podatke o številu obiskovalcev, njihovem viru prometa, obiskanih straneh, času preživetem na strani, stopnji zapuščanja in še veliko več.

Google Analytics ponuja tudi možnost ustvarjanja naprednih poročil in segmentacijo obiskovalcev glede na demografske podatke, vedenjske vzorce in druge parametre. To omogoča natančno ciljanje in personalizacijo spletnih vsebin ter izboljšuje učinkovitost marketinških kampanj.

Prednosti Google Analytics:

 • Brezplačna osnovna različica
 • Obsežne funkcije za analizo obiska
 • Integracija z drugimi Googlovimi orodji, kot je Google Ads

Slabosti Google Analytics:

 • Zapletena nastavitev za začetnike
 • Omejene možnosti prilagajanja poročil v brezplačni različici

2. Matomo (Piwik)

Matomo, prej znan kot Piwik, je odprtokodno orodje za analizo spletnega obiska, ki omogoča lastno gostovanje podatkov. To pomeni, da imate popoln nadzor nad zbranimi podatki in njihovo varnostjo.

Matomo ponuja podobne funkcije kot Google Analytics, vendar omogoča večjo prilagodljivost in nadzor. Lahko spremljate več spletnih mest z eno namestitvijo, prilagajate poročila glede na svoje potrebe in integrirate dodatne funkcije, kot so sledenje e-poštnim kampanjam.

Prednosti Matomo:

 • Odprtokodna platforma
 • Popoln nadzor nad podatki
 • Možnost prilagajanja poročil

Slabosti Matomo:

 • Zahteva lastno gostovanje podatkov, kar lahko pomeni dodatne stroške in tehnično znanje
 • Zahtevnejša nastavitev in upravljanje v primerjavi z Google Analytics

Klasična analitična orodja, kot sta Google Analytics in Matomo, so nepogrešljiva za vsako spletno stran. Omogočajo celosten vpogled v obiskovalčevo vedenje in so ključna za sprejemanje informiranih odločitev za izboljšanje uporabniške izkušnje in povečanje konverzij.

Napredna orodja za spremljanje obiska

Poleg klasičnih analitičnih orodij obstajajo tudi napredna orodja za spremljanje obiska spletne strani, ki omogočajo še podrobnejši vpogled v obiskovalčevo vedenje ter pomagajo identificirati in reševati specifične težave.

1. Topli zemljevidi (Heatmaps)

Topli zemljevidi so vizualizacije, ki prikazujejo, kje obiskovalci najbolj pogosto klikajo, kaj najbolj pritegne njihovo pozornost in kako se premikajo po spletni strani. To orodje je izjemno koristno pri razumevanju, kateri deli vaše spletne strani so najbolj privlačni in kako lahko izboljšate razporeditev in vsebino.

Na primer, če opazite, da obiskovalci ne klikajo na določene gumbe ali povezave, lahko to pomeni, da so ti elementi slabo vidni ali postavljeni na napačno mesto. S toplo zemljevidi lahko prepoznate težave in izvedete ustrezne spremembe za izboljšanje uporabniške izkušnje.

2. A/B testiranje

A/B testiranje je metoda, pri kateri primerjate različice spletne strani ali elementov na njej, da ugotovite, katera različica ima boljšo učinkovitost. Na primer, lahko testirate različne naslove, barve gumbov, besedila ali postavitve elementov.

S tem lahko preverite, kateri dizajn ali sprememba vsebine pritegne več obiskovalcev ali poveča stopnjo konverzije. A/B testiranje omogoča natančno določanje, kateri elementi so najbolj učinkoviti in temelji na dejanskih podatkih, ne pa le na domnevah ali mnenjih.

Prednosti naprednih orodij:

 • Omogočajo bolj podrobno razumevanje obiskovalčevega vedenja
 • Pomagajo identificirati specifične težave na spletni strani
 • Temeljijo na dejanskih podatkih in omogočajo testiranje različnih strategij

Slabosti naprednih orodij:

 • Zahtevajo dodatno časovno in tehnično vlaganje
 • Nekatere funkcije so lahko dražje ali zahtevajo dodatne nakupe

Napredna orodja za spremljanje obiska spletne strani so ključna za nenehno izboljševanje in optimizacijo vaše spletne prisotnosti. Z njihovo pomočjo lahko bolje razumete obiskovalčeve potrebe in želje ter izvedete učinkovite ukrepe za povečanje konverzij in uspeha vašega spletnega posla.

Orodja za sledenje uporabnikom

Orodja za sledenje uporabnikom omogočajo globlji vpogled v obiskovalčevo vedenje na spletni strani. Ti podatki pomagajo bolje razumeti, kako obiskovalci interagirajo s spletno stranjo in kaj jih vodi k določenim dejanjem.

1. Hotjar

Hotjar je priljubljeno orodje, ki omogoča sledenje obiskovalčevim klikom, premikom miške in drsenjem po strani. Poleg tega ponuja tudi funkcijo snemanja sej, ki vam omogoča, da si ogledate posnetke dejanskega vedenja obiskovalcev na vaši spletni strani.

Z uporabo Hotjarja lahko prepoznate vzorce v obiskovalčevem vedenju, identificirate težave z uporabniško izkušnjo, kot so zapletene navigacije ali nejasni elementi, in izvajate potrebne spremembe za izboljšanje uporabniške izkušnje.

2. Crazy Egg

Crazy Egg je podobno orodje kot Hotjar, ki omogoča sledenje klikom, drsenjem po strani in snemanje sej obiskovalcev. Poleg tega ponuja tudi funkcijo “heatmap“, ki prikazuje, kje obiskovalci najbolj klikajo na spletni strani.

S Crazy Eggom lahko hitro prepoznate najbolj obiskane dele vaše spletne strani, kaj pritegne največ pozornosti in kje se obiskovalci največkrat ustavijo ali zapustijo stran.

Prednosti orodij za sledenje uporabnikom:

 • Omogočajo podroben vpogled v obiskovalčevo vedenje
 • Pomagajo identificirati težave z uporabniško izkušnjo
 • Podpirajo sprejemanje informiranih odločitev o izboljšavah na spletni strani

Slabosti orodij za sledenje uporabnikom:

 • Zahtevajo določen čas za analizo podatkov in izvajanje sprememb
 • Lahko so dražja v primerjavi s klasičnimi analitičnimi orodji

Orodja za sledenje uporabnikom so nepogrešljiva za optimizacijo uporabniške izkušnje na spletni strani. Z njihovo pomočjo lahko prepoznate in odpravite težave, ki ovirajo obiskovalce, ter izboljšate učinkovitost in konverzije vašega spletnega posla.

Orodja za spremljanje pretvorb

Spremljanje pretvorb/konverzij je ključno za vsako spletno poslovanje, saj nam omogoča natančno spremljanje tega, kako obiskovalci izvajajo želene akcije na našem spletnem mestu. Orodja za spremljanje pretvorb so zasnovana tako, da nam pomagajo razumeti, kaj spodbuja obiskovalce k izvedbi določenih dejanj in kje so morebitne ovire.

1. Google Tag Manager

Google Tag Manager je močno orodje, ki poenostavlja namestitev in upravljanje sledenja na spletnem mestu. Namesto da bi v kodo vaše spletne strani neposredno vstavljali sledilne oznake, lahko preprosto uporabite Google Tag Manager, ki omogoča dodajanje, posodabljanje in odstranjevanje oznak brez potrebe po ročni intervenciji v kodo.

Z Google Tag Managerjem lahko enostavno nastavite sledenje pretvorbi, dogodkom, ciljnim stranem, sledenje e-trgovini in še več. To vam omogoča, da sledite, kako obiskovalci izvajajo ciljne akcije na vašem spletnem mestu, kot so npr. nakupi, prijave ali prenosi datotek.

2. Kissmetrics

Kissmetrics je orodje za analizo spletnega obiska, ki se osredotoča na sledenje obiskovalčevim dejanjem v celotnem nakupnem ciklu. S pomočjo Kissmetrics lahko sledite posameznim obiskovalcem od prvega stika z vašim spletnim mestom pa vse do končne pretvorbe.

Kissmetrics vam omogoča analizo vedenja obiskovalcev, identifikacijo ključnih trenutkov v nakupnem procesu, razumevanje vpliva marketinških kampanj in personalizacijo uporabniške izkušnje na podlagi zbranih podatkov.

Prednosti orodij za spremljanje pretvorb:

 • Natančno sledenje obiskovalčevim dejanjem
 • Razumevanje, kaj vpliva na končne cilje spletnega mesta
 • Optimizacija spletnega mesta in marketinških kampanj za povečanje pretvorb

Slabosti orodij za spremljanje pretvorb:

 • Neizogibna zahtevnost pri nastavitvi in upravljanju
 • Nekatera orodja so lahko dražja od drugih

Orodja za spremljanje pretvorb so ključna za razumevanje in izboljšanje učinkovitosti vašega spletnega mesta. Z njihovo pomočjo lahko identificirate močna in šibka področja vašega poslovanja ter izvedete potrebne spremembe za povečanje konverzij in uspešnosti vašega spletnega posla.

Orodja za analizo vedenja uporabnikov

Orodja za analizo vedenja uporabnikov so namenjena razumevanju, kako obiskovalci interagirajo s spletno stranjo in kaj vpliva na njihovo vedenje. S pomočjo teh orodij lahko prepoznamo, kaj pritegne pozornost obiskovalcev, kje se zadržujejo in kako lahko izboljšamo njihovo izkušnjo na spletnem mestu.

1. Mouseflow

Mouseflow je orodje, ki vam omogoča sledenje premikom miške, klikom, drsenjem po strani in izpolnjevanjem obrazcev na spletni strani. S tem orodjem lahko ustvarite tople zemljevide (heatmaps), ki prikazujejo, kje se obiskovalci najpogosteje ustavljajo in kje klike najpogosteje izvajajo.

Z uporabo Mouseflowa lahko prepoznate, katere dele vaše spletne strani obiskovalci najbolj opazijo, kje se ustavljajo ali zapuščajo spletno mesto ter kako lahko izboljšate uporabniško izkušnjo na teh ključnih točkah.

2. Clicky

Clicky je orodje za spremljanje obiska spletne strani, ki ponuja realnočasno analizo obiska. Poleg osnovnih funkcij, kot so število obiskov, pregledane strani in vir prometa, Clicky omogoča tudi sledenje premikom miške, klikom in drsenjem po strani.

Clicky ponuja tudi funkcijo “heatmap“, ki prikazuje, kje obiskovalci najbolj klikajo na spletni strani. S tem lahko prepoznate najbolj obiskane dele vaše spletne strani in optimizirate njihovo vsebino za boljšo uporabniško izkušnjo.

Prednosti orodij za analizo vedenja uporabnikov:

 • Prikazujejo dejansko vedenje obiskovalcev na spletni strani
 • Pomagajo identificirati ključne točke in težave na spletnem mestu
 • Omogočajo optimizacijo uporabniške izkušnje za povečanje konverzij

Slabosti orodij za analizo vedenja uporabnikov:

 • Nekatera orodja so lahko dražja od drugih
 • Zahtevajo čas za analizo podatkov in izvajanje sprememb

Orodja za analizo vedenja uporabnikov so ključna za razumevanje obiskovalčevega vedenja na spletni strani. Z njihovo pomočjo lahko prepoznate, kako obiskovalci interagirajo s spletnim mestom in izvedete potrebne spremembe za izboljšanje uporabniške izkušnje ter povečanje konverzij in uspešnosti vašega spletnega posla.

Priporočila za uporabo orodij

Ko gre za uporabo orodij za spremljanje obiska, analizo vedenja uporabnikov in spremljanje pretvorb na spletnem mestu, je pomembno, da sledimo določenim smernicam in praksam, ki nam omogočajo najboljšo izrabo teh orodij.

1. Določite svoje cilje in ključne kazalnike uspeha

Preden začnete uporabljati katero koli orodje, je ključno, da jasno določite svoje cilje in ključne kazalnike uspeha (KPI-ji). To vam bo omogočilo, da razumete, kaj želite doseči s svojim spletnim mestom in katera orodja boste potrebovali za merjenje uspeha.

Na primer, če je vaš cilj povečati število nakupov na spletnem mestu, boste potrebovali orodja za spremljanje pretvorb in analizo vedenja uporabnikov, ki vam bodo omogočila razumevanje, kako obiskovalci interagirajo s spletno trgovino in kaj vpliva na njihovo nakupno odločitev.

2. Izberite ustrezna orodja za vaše potrebe

Ko določite svoje cilje, je pomembno, da izberete ustrezna orodja za njihovo dosego. Obstaja veliko različnih orodij, ki pokrivajo različna področja, zato je pomembno, da izberete tista, ki najbolje ustrezajo vašim potrebam in proračunu.

Na primer, če želite slediti pretvorbam na spletnem mestu, lahko izberete med orodji, kot sta Google Analytics ali Kissmetrics. Če želite analizirati vedenje obiskovalcev in optimizirati uporabniško izkušnjo, pa so orodja, kot sta Hotjar ali Mouseflow, bolj primerna.

3. Redno analizirajte in spremljajte rezultate

Enkratna nastavitev orodij ni dovolj. Pomembno je, da redno analizirate in spremljate rezultate, ki jih dobite iz orodij. To vam bo omogočilo, da prepoznate trende, identificirate težave in sprejemate ustrezne ukrepe za izboljšanje vašega spletnega mesta.

Pri analizi rezultatov se osredotočite na ključne kazalnike uspeha, ki ste jih določili v prvem koraku, ter upoštevajte, kako se ti kazalniki spreminjajo v času. Na podlagi teh podatkov lahko prilagodite svoje strategije in izboljšate uspešnost vašega spletnega posla.

4. Ne pozabite na zasebnost in skladnost

Pri uporabi orodij za spremljanje obiska in analizo vedenja uporabnikov ne pozabite na zasebnost in skladnost z zakonodajo o varstvu podatkov. Zagotovite, da uporabljate orodja, ki spoštujejo zasebnost vaših obiskovalcev in upoštevajo zakonske zahteve glede uporabe podatkov.

Prav tako je pomembno, da obiskovalcem omogočite izbiro glede sledenja, če je to potrebno, ter jih obvestite o tem, kako se njihovi podatki uporabljajo.

Sledenje teh priporočil vam bo pomagalo izkoristiti polni potencial orodij za spremljanje obiska, analizo vedenja uporabnikov in spremljanje pretvorb, kar bo prispevalo k boljši učinkovitosti in uspehu vašega spletnega posla.