Nazaj

10 Prednosti WordPress spletnih strani

WordPress je sistem oz. orodje, ki omogoča izdelavo in vodenje spletne strani. Prvotno je bil njegov glavni namen izdelava spletnih strani za pisanje blogov, danes pa se ga uporablja za razvoj spletnih strani, trgovin, portalov in vseh ostalih vrst spletnih strani. Zaradi skoraj neomejenih možnosti nadgradenj, ki so na voljo v obliki vtičnikov, je možno dodati različne funkcionalnosti spletnim stranem z le nekaj kliki.

Danes je skoraj 30% vseh spletnih strani izdelanih v sistemu WordPress, med tem ko je odstotek uporabe sistemov kot so Joomla, Shopify ini Magento nižji od 3.2%. Spletne strani kot so Vigoshop, Ulla, BBC, Mercedes-Benz, Renault, Time Magazine, TED, Vogue in še mnoga druga danes uporabljajo WordPress za svoje spletne strani. Od 100 najbolj obiskanih spletnih strani na svetu, jih je kar 14 izdelanih v sistemu WordPress.

Kaj so bistvene prednosti WordPressa, ki ga naredijo tako priljubljenega?

Čeprav se številni sistemi za izdelavo spletnih strani hvalijo z vsaj nekaterimi od spodaj naštetih prednosti, je WordPress na področju kombinacij spadnjih točk vodilen pred katerim koli drugim sistemom. Njegova enostavnost uporabe in razširljivost je neprimerljivo boljša od konkurenčnih sistemov kot so Magento, Joomla ali Shopify.

Oglejmo si glavne prednosti WordPressa:

  1. Brezplačen
  2. Enostaven tudi za začetnike
  3. Velika skupnost, ki nudi pomoč in podporo
  4. Enostavno prilagajanje strani
  5. Široke možnosti nadgradenj
  6. Zelo varen
  7. Cenovno ugoden
  8. Prijazen za spletne iskalnike
  9. Povezljiv z drugo tehnologijo
  10. Redne nadgradnje

WordPress je brezplačen

WordPress je odprtokodni sistem, ki ga namestite na svoj strežnik in je za vedno brezplačen, brez skritih stoškov, naročnin ali začetnega zakupa licence. Vsak lahko shrani svojo verzijo WordPressa z njihove uradne spletne strani: https://wordpress.org/download/. Tako je edini strošek pri postavitvi spletne strani, ki je izdelana v sistemu WordPress, strošek gostovanja.

Enako velja v kolikor bi želeli imeti spletno trgovino znotraj spletne strani izdelane v sistemu WordPress. Vtičnik, ki omogoča razširitev WordPress spletne strani v spletno trgovino se imenuje Woocommerce in je na voljo na naslednji povezavi: https://woocommerce.com/.

Ker vse spletne strani in trgovine, ki so izdelane v WordPressu niso enake, pa je na voljo vrsta drugih nadgradenj (tako vizualnih kot funkcionalnih), ki so ali brezplačne ali plačljive, omogočajo pa pester nabor prilagoditev.

WordPress je enostaven za začetnike

Enostavnost uporabe spletne strani za dodajanje novih strani, vsebin, objav in artiklov je ključnega pomena za hitro in učinkovito delo. WordPressov vmesnik je v osnovi razdeljen na strani (konkretne strani, ki jih vidimo na spletni strani), objave (blog objave) ter medije (zbirko vseh slik). Več kot to večina lastnikov spletnih strani ne potrebuje poznati. Izjema so lastniki spletnih trgovin, ki se morajo seznaniti še z razdelkom ‘Izdelki’, ter različnimi kategorijami za izdelke.

Sam vmesnik je izredno intuitiven in pregleden, saj je jasno hierarhično razdeljen. Vgrajen ima grafični vmesnik za urejanje vsebine, ki uporabnikom omogoča podobne funkcionalnosti kot jih ponuja urejevalnik besedila.

Kljub enostavnosti uporabe pa ima na voljo vrsto funckionalnosti, ki pa jih lahko spoznavamo postopoma in jih za dobro delujočo spletno stran ne potrebujemo poznati.

Velika skupnost uporabnikov

Zaradi priljubljenosti uporabe in pestrega nabora nadgradenj/vtičnikov je skupnost, ki uporablja WordPress izredno razširjena in raznolika. Zelo enostavno je najti na družabnih omrežjih skupine, ki so namenjene tematikam povezanimi s to tehnologijo. Tako je dokaj enostavno najti nekoga, ki se je s podobno težavo že srečal in vam bo lahko svetoval kaj narediti.

Prav tako je razširjenost razvijalcev/programerjev za WordPress razmeroma široka, kar pomeni, da boste dokaj enostavno našli nekoga, ki vam bo stran nadgradil.

Enostavno prilagajanje izgleda strani

WordPress ponuja pester nabor že pripravljenih izgledov spletnih strani (tem), ki jih lahko namestite na svojo spletno stran. Tako je spletna stran z nekaj kliki podobna tej, ki ste jo izbrali. Z grafičnim urejevalnikom in vmesnikom za osnovne nastavitve celotne strani je možno spletno stran prilagoditi osnovnim željam posameznika. Med njih spadajo nastavitve logotipa, barv, naslova strani in podobno.

WordPress ima vgrajen tudi grafični urejevalnik menija, ki omogoča, da nadziramo elemente menijev spletne strani preko tako imenovanega ‘drag and drop’ vmesnika. Takšna enostavnost nadzora strani je prisotna skozi celoten vmesnik, z novimi posodobitvami sistema WordPress pa vidimo težnjo po razvoju vedno bolj prijaznega uporabniškega vmesnika za uporabnike.
Slednje je eden izmed glavnih razlogov za izbiro WordPressa za začetnika. Seveda pa to ne pomeni, da ni primeren za napredne uporabnike, saj lahko z boljšim znanjem le bolj podrobno prilagajamo celotno spletno stran in nadziramo njeno funkcionalnost.

Velika možnost nadgradenj

Kot je bilo omenjeno že na začetku članka, WordPress omogoča nadgradnjo spletne strani v spletno trgovino preko vtičnika imenovanega Woocommerce. Slednji ima vgrajene plačilne metode, vodenje zaloge, vodenje računov in še mnogo več. Nadgradenj podobne vrste je na tisoče. Skoraj za vsako željo je možno najti vtičnik, ki omogoča ali pa vsaj deloma izpolnjuje želje, ki jih imajo lastniki spletnih strani/trgovin.

WordPress ima v vmesniku, do katerega lahko dostopa lastnik spletne strani, imenovan ‘Vtičniki’, kjer lahko izbira med pestrim naborom brezplačnih vtičnikov, ki lahko izboljšajo tako izgled kot funkcionalnost spletne strani.

Varen pred napadi

WordPress sistem se redno posodablja in nadgrajuje pa naj bo to krpanje varnostnih lukenj, dodajanje novih funkcionalnosti ali izboljšanje preglednosti,… WordPress posodobitve so na voljo skoraj na mesečni ravni, večina od teh posodobitev pa je povezanih z varnostjo.
Redno odstranjevanje in popravljanje varnostnih lukenj omogoča varno uporabo WordPressa. V nasprotnem primeru bi bile namreč varnostne pomankljivost hitro izkoriščene, kar pa bi za lastnike spletnih strani in trgovin predstavljalo možnost za vdor. Tako pa je veliko večja možnost za vdor v spletno stran, ki je v kateri drugi tehnologiji kot pa WordPress.

Cenovno ugoden

Zaradi priljubljenosti WordPressa je število zahtev po razvijalcih, ki se spoznajo na to platformo visoko. Prav tako je zunaj veliko razvijalcev vtičnikov in tem, zaradi česar pa je tudi cena razvijalcev nižja, kot pa pri tehnologijah, kjer ni veliko razvijalcev. Razvoj spletne trgovine v sistemu WordPress je tako lahko celo do 3-krat nižji kot v sistemu Magento, enako pa velja za vse kasnejše nadgradnje in posodobitve.

Prijazen za spletne iskalnike (SEO)

Na rangiranje spletnih strani vpliva veliko faktorjev, med katere spada hitrost nalaganja spletne strani, meta oznake ter struktura URL-jev.

Čeprav na samo hitrost spletne strani WordPress ne more direktno vplivati, ima za ta namen pripravljenih kar nekaj mehanizmov. Med njih spada izdelava slik različnih velikosti. Torej, ko uporabnik naloži na WordPress sliko, ki jo želi uporabiti znotraj objave, slednji izdela iz te slike več različnih alternativ v drugačnih dimenzijah in velikostih. Tako glede na velikost naprave, preko katere si obiskovalec ogleduje spletno stran, prikaže najbolj primerno sliko, zaradi česar se lahko stran hitreje naloži.

Čeprav ima osnovne meta oznake že vgrajene (naslov strani), so le te preveč omejene, da bi lahko z njimi konkretno vplivali na rangiranje spletne strani. V ta namen pa so na voljo različni vtičniki, ki omogočajo enostaven nadzor in urejanje meta oznak, ki direktno vplivajo na rangiranje strani.

Dodatna prednost WordPressa na področju spletne optimizacije pa je sestava URL-jev, torej povezav oz. linkov. Slednja morajo biti za voljo rangiranja enostavna za razumevanje ljudem. To pomeni, da morajo biti namesto nerazumljivih znakov v nadaljevanju naslova spletne strani uporabljene prave besede, ki obrazložijo trenutno lokacijo obiskovalcu. WordPress ima že vgrajeno možnost za izbiro izgleda oz. strukture URL-ja, venda pa ima vnaprej izbrano neprimerno izbiro v kolikor želimo vplivati na rangiranje spletne strani. Sam popravek pa ne traja nič več kot 2 klika.

Povezljiv z drugo tehnologijo

Zaradi priljubljenosti uporabe WordPressa med lastniki spletnih strani je lahko varno trditi, da si je WordPress postavil skoraj monopol med spletnimi stranmi. Tako so druga podjetja kot so Mailchimp skoraj prisiljena omogočiti enostavno povezljivost z WordPressom, kar pa dodatno poveča število njihovih uporabnikov.

Seveda pa se povezljivost WordPressa ne zaključi tam. Skoraj večina zunanjih servisov in tehnologij omogoča enostavno povezljivost s spletno stranjo ali trgovino, ki je izdelana v sistemu WordPress.

Slednje je glavni razlog, zakaj se priljubljenost in število uporabnikov WordPressa eksponento veča.

Redne posodobitve

Redne varnostne posodobitve so bile že omenjene kot ena izmed večjih prednosti sistema WordPress. Vendar med posodobitve ne spadajo le te vrste nadgradenj pač pa tudi funckionalne. Namen WordPressa je enostavnost uporabe za vse uporabnike, ne glede na njihov nivo znanja računalništva. Z vsako novo posodobitvijo je WordPress enostavnejši za uporabo.

Večina WordPress strani ima nameščene vtičnike za nadgradnjo funkcionalnosti. Tudi vtičniki imajo na voljo redne posodobitve. Te posodobitve prav tako vplivajo na varnost celotnega spletnega mesta, kvalitete in hitrosti delovanja ter izboljšanja njegove splošne funckionalnosti.

Ali je WordPress prava izbira zame?

WordPress je sistem, ki je odlična izbira za izdelavo spletne strani, trgovine ali kakršnekoli druge vrste spletne strani. Zaradi enostavnost uporabe in urejanja strani je odlična izbira za začetnike, zaradi pestre izbire možnih nastavitev, varnega in hitrega delovanja pa glavni razlog zakaj se ga poslužujejo tudi večja podjetja.