Nazaj

5 WordPress vtičnikov, ki bodo pohitrili vašo stran

Prednosti hitre spletne strani

Hitrost nalaganja spletnih strani neposredno vpliva na možnosti, da se obiskovalec vrne, na stopnje konverzije, stopnje zadovoljstva strank in celo na možnosti, da se vaše spletno mesto dobro uvrsti v spletnih iskalnikih. 

Kako hitra mora biti vaša spletna stran?

Splošno pravilo velja, da se mora stran naložiti v manj kot treh sekundah. Vsekakor pa hitreje kot se naloži, bolje je!

Po raziskavah Googla leta 2018, 53% uporabnikov mobilnih telefonov zapusti spletno mesto, ki se nalaga dlje kot 3 sekunde.

Izboljšanje časa nalaganja strani za del sekunde lahko močno vpliva na poslovanje podjetja. Oglejmo si nekaj primerov, kako je hitrost nalaganja spletne strani vplivala nekatera podjetja:

 • Mozilla je zabeležila 60 milijonov več prenosov ko je svojo spletno stran pohitrila za 2,2 sekunde
 • Amazon je izračunal, da bi upočasnitev nalaganja spletne strani za samo eno sekundo, zmanjšala letni prihodek za 1,6 milijarde dolarjev
 • Bing je odkril, da je 2-sekundna zamuda pri nalaganju strani povzročila 1,8% zmanjšanje spletnih iskanj, 3,75% manj klikov in 4% padec zadovoljstva uporabnikov

Z izboljšanjem hitrosti strani mobilnega spletnega mesta z 8 sekund na 2 sekundi bi se stopnja konverzije lahko povečala za 74%.

Če v enem mesecu s spletnim mestom zaslužite 100.000 €, izboljšava hitrosti strani za eno sekundno prinese dodatnih 7.000 € mesečno!

Vse večji odstotek obiskovalcev spletnih strani prihaja z mobilnih naprav, v nekaterih primerih celo več kot 90%.

Oglejmo si statistične podatke zadovoljstva obiskovalcev spletnih strani preko mobilnih naprav:

 • 58% vseh uporabnikov mobilnih naprav pričakuje, da se spletna mesta prikazujejo tako hitro kot na njihovih domačih računalnikih
 • 64% vseh uporabnikov pametnih telefonov predvideva, da se bodo strani naložile v manj kot 4 sekundah
 • 74% ljudi bo zapustilo mobilno spletno mesto, ki se nalaga dlje kot 5 sekund

Za enostavnejšo predstavo rezultatov analiz obiskanosti spletnih strani si oglejmo statistiko na nivoju 1 sekunde nalaganja strani:

 • Vsako sekundo nalaganja spletna stran izgubi 11% obiskovalcev
 • Stopnja zadovoljstva kupcev se zmanjša za 16%
 • Stopnja konverzij se zmanjša za 7

Kaj vpliva na hitrost spletne strani?

Kvaliteta izdelave strani

Izbira primerne digitalne agencije za razvoj spletnega mesta je ključnega pomena za dolgo delujočo spletno stran. Potrebno je imeti dovolj znanja in razumevanja procesov, ki se izvajajo v ozadju, da je stran varna in časovno optimizirana glede na funkcionalnosti, ki jih ponuja.

Vsebina na strani

Slike so eden izmed najbolj pogostih faktorjev, ki vplivajo na hitrost nalaganja spletnih strani. Predstavljajo več kot 90% velikosti celotne strani! Večje kot so, delje časa potrebujejo, da se obiskovalcu prikažejo.

Gostovanje

Gostovanje je pogosto prezrto področje spletnih strani. Pomembna je oblika gostovanja, lokacija strežnika in njegove strojne zmogljivosti. Več kot ima spletna stran funkcionalnosti in obiskovalcev, boljše zmogljivosti mora gostovanje omogočati.

Kako izboljšati hitrost spletne strani?

Z ustreznimi konfiguracijami osnovnih nastavitev je možno hitrost spletne strani opazno pohitriti; tudi do več sekunde. Potrebno je imeti urejen predpomnilnik, minimizirane datoteke, vključeno kompresijo ter optimizirane slike. 

Z uporabo vtičnikov je možno nastavitve osnovne časovne optimizacije urediti tudi manj veščim uporabnikom.

Nastavitev predpomnilnika

Naloga predpomnilnika je, da zmanjša število računskih operacij in klicov v baze podatkov, ki jih mora spletno mesto izvajati za vsakega obiskovalca. Z urejenim predpomnilnikom spletna stran izvaja poizvedbe glede na nastavljene časovne intervale – običajno vsakih 10 ur.

Ustrezno nastavljen predpomnilnik drastično vpliva na hitrost delovanja spletne strani in jo lahko izboljša tudi za več sekund. Velja opozoriti, da v kolikor se na spletni strani dela spremembe, je potrebno predpomnilnik sprazniti, saj drugače njeni obiskovalci ne vidijo sprememb.

Minimizacija datotek

Spletna stran je sestavljena iz različnih datotek, ki definirajo delovanje, izgled in vsebino/stukturo strani. Med njih spadajo JS, CSS in HTML datoteke.

Znotraj teh datotek se najde prehode v novo vrstico, prazne vrstice in komentarje razvijalcev strani. Z njihovo odstranitvijo se velikost datotek opazno zmanjša, saj je celotno besedilo v eni sami vrstici.

Gzip kompresija

Gre za obliko kompresije datotek, podobno kot jo omogočata priljubljeni orodji WinZIP in WinRAR na osebnih računalnikih. Preden se datoteke pričnejo prenašati s strežnika na napravo, s katere obiskujemo spletno stran, se datoteke kompresirajo/stisnejo, na obiskovalčevi napravi pa se proces obrne.

Manjša količina prenešenih podatkov pa ima neposreden vpliv na hitrost nalaganja strani.

Dodatno: CDN omrežje

Namen vzpostavitve CDN omrežja je razbremenitev glavnega strežnika, kjer se nahaja vsebina spletne strani, z dupliciranjem strani na več drugih strežnikov. Ko nekdo obišče spletno stran se ob urejenem CDN omrežju vsebina ne prenaša le iz enega stražnika pač pa iz več različnih.

Tako je obremenitev glavnega strežnika občutno manjša zaradi česar se vsebina obiskovalcem hitreje prikazuje.

Vtičniki za pohitritev spletne strani

W3 Total Cache

W3 Total Cache je eden izmed najbolj pogosto uporabljenih vtičnikov za časovno optimizacijo spletnih strani.

Zajema večino nastavitev, ki jih spletna stran potrebuje, da se hitro prikazuje obiskovalcem. To vključuje ureditev predpomnilnika strani, gzip kompresijo, minimizacijo datotek, ima podporo za CDN omrežja.

Za začetnike je W3 Total Cache nekoliko težji za uporabo saj ima vizualno neprijazen vmesnik. Ponuja kopico nastavitev, ki lahko navadne uporabnike zmede, ter zahtevajo poglobljeno tehnično znanje.

Kljub temu lahko z osnovnim poznavanjem zgoraj omenjenih pojmov in testiranjem različnih nastavitev spletno stran opazno pohitrimo.

Omogoča:

 • Ureditev predpomnilnika
 • Napredne predpomnilniške nastavitve
 • Minimizacijo datotek
 • CDN integracijo
 • Gzip kompresijo
WP Fastest Cache

WP Fastest Cache je vtičnik za časovno optimizacijo WordPress spletnih strani s poudarkom na urejanju predpomnilnika in enostavnostjo uporabe.

Uporaba vtičnika ne zahteva naprednega znanja in razumevanja delovanja spletnih strani. Za ureditev časovne optimizacije strani je potrebno znati vtičnik namestiti, ga aktivirati in klikniti “shrani nastavitve”.

Omogoča:

 • Enostaven vmesnik
 • Minimizacijo CSS in HTML datotek
 • Omejitev delovanja predpomnilnika za posamezne podstrani
 • Združevanje JS in CSS datotek
 • CDN integracijo

Na voljo je tudi plačljiva verzija vtičnika, ki ponuja dodatne funckionalnosti s katerimi je možno hitrost spletnega mesta dodatno izboljšati.

WP Smush

Vtičnik temelji na storitvi Yahoo Smush.it, ki se uporablja za optimizacijo slik in odstranjevanje nepotrebnih podatkov iz slikovnih datotek.

Večina vtičnikov, ki zmanjša velikost slik, vpliva na njihovo kvaliteto. WP Smush pa uporablja algoritme za kompresijo slik brez izgube, kar pomeni, da se kakovost slik ne izgubi. Brezplačna verzija vtičnika ima določene omejitve glede stopnje optimizacije slik in njihovega števila, ki pa so za osnovne potrebe zadovoljive.

Omogoča:

 • Odstranitev odvečnih barv iz slik
 • Odstranitev metapodatkov
 • Optimizacijo slik
 • Postopno nalaganje slik
WP Super Minify

Namen vtičnika WP Super Minify je združevanje in minimizacija JS, HTML in CSS datotek.

Pred uporabo te vrste vtičnikov je potrebno vedeti, da lahko porušijo izgled in/ali delovanje celotne spletne strani. Previdnost pri njihovi uporabi je pomembna.

Vtičnik omogoča izbiro katere datoteke stisne in/ali združi. S tem se izognemo možnosti, da spletna stran ne deluje ali izgleda, kot je prvotno.

Omogoča:

 • Minimizacijo JS, CSS in HTML datotek
 • Združevanje JS, CSS in HTML datotek
 • Možnost onemogočanja stiskanja JS in CSS datotek
 • Enostavno uporabo
WP-Optimize

Vtičnik velja za švicarski nož med vtičniki za časovno optimizacijo strani. Poleg urejanja predpomnilnika, minimizacije in kompresije datotek in optimizacije slik omogoča tudi čiščenje odvečnih informacij, ki so shranjene v bazah. Med njih spadajo t.i. revizije sprememb posameznih podstrani, zbrisani komentarji, strani in ostali nepotrebni podatki, ki upočasnjujejo stran.

Njegova uporaba zahteva stopnjo previdnosti, saj lahko zbrišemo podatke, ki bi jih lahko še potrebovali.

Omogoča:

 • Ureditev predpomnilnika
 • Optimizacijo slik
 • Odstranitev odvečnih podatkov
 • Gzip kompresijo
 • Postopno nalaganje slik