Nazaj

Pohitrite delovanje vaše WordPress spletne strani

Veliko lastnikov spletnih strani, trgovin, predvsem blogov ima spletno stran izdelano v sistemu WordPress, ki omogoča enostavno urejanje in dodajanje vsebine. Glavni razlogi za izbiro WordPressa, kot sistem za urejanje in nadzor nad vsebino, je v brezplačna uporaba ter širok nabor brezplačne dodatne kode (vtičnikov), ki nadgradijo delovanje spletne strani z le nekaj kliki. Tako ni čudno, da je kar 28.9% vseh spletnih strani danes izdelanih v sistemu WordPress.

Pogosto pa se dogaja, da so spletne strani, ki temeljijo na sistemu WordPress počasne, torej, da se obiskovalcem počasi nalagajo, zaradi česar lahko pride do odhoda iz strani, kar pa pomeni, da lahko kot lastnik spletne strani izgubimo potencialno stranko. Kako torej izboljšamo delovanje spletne strani, ki je izdelana v sistemu WordPress?

Upoštevati je potrebno različne faktorje, ki vplivajo na čas nalaganja spletne strani. Enostavni koraki, ki bodo izboljšali delovanja spletne strani so:

Gostovanje

Delovanje spletne strani in hitrosti njenega nalaganja gre z roko v roki z izbiro gostovanja. Razlika v ceni posameznih paketov pri različnih ponudnikih ni pogojena le s količino prostora, ki je dodeljen, pač pa tudi procesorsko zmožnostjo strežnika, količine pomnilnika ter še mnogih drugih faktorjev. Seveda pa nismo omejeni le pri izbiri paketa gostovanja in ponudnikih, pač pa imamo tudi možnost izbire najema zasebnega ali pa navideznega strežnika, kar drastično vpliva na delovanje spletne strani. Pri tem pa je potrebno razmisliti o smotrnosti primernega paketa, saj je bolje postopoma povečevati paket glede na potrebe in količino obiska.

Čeprav je v Sloveniji veliko ponudnikov gostovanja, je potrebno za večje, bolj obiskane spletne strani izbrati ponudnika gostovanja, ki je usmerjen v gostovanje WordPress spletnih strani. Med te spadajo BluehostWpEngine ter DreamHost. Ti imajo posebej prilagojene strežnike za WordPress spletne strani, zaradi česar je delovanje teh strani na njihovih strežnikih optimalno. Dodatna prednost pri izbiri njihovega gostovanja pa je njihova podpora, ki je usmerjena v delo ravno z WordPress spletnimi stranmi.

Med boljše slovenske ponudnike gostovanja, ki imajo strežnike in podporo prilagojeno WordPress spletnim stranem spada podjetje NEOSERV.si. Slednji so vsekakor primerljivi s tujimi ponudniki, prednost pred njimi pa je 24 urna podpora v slovenskem jeziku ter dostopi do strežnika preko WP-CLI in SSH ukazov.

Potrebno pa je upoštevati tudi cenovne razpone, ki ga ponujajo posamezni ponudniki gostovanja. Med tem ko nekateri slovenski ponudniki omogočajo gostovanje spletne strani že za 30€ na leto, so cene prej omenjenih ponudnikov gibljejo od 30€ na mesec dalje. Pri tem pa je razlika v kvaliteti oziroma hitrosti delovanja zelo opazna.

Prevelike slike

Eden izmed glavnih in najpogostejših razlogov za počasno nalaganje spletne strani so prevelike slike, ki so prikazane na spletnih straneh. Pogosto neizkušeni lastniki spletnih strani uporabljajo na svojih straneh slike, ki so tudi za več kot 80% prevelike glede na namen oziroma končno velikost prikaza slike.

Kaj to pomeni?

Vzemimo primer blog spletne strani, kjer pišemo različne objave, ter dodajamo slike, da popestrijo vsebino za naše obiskovalce. Širina polja, ki je na strani namenjena za prikaz besedila je na blog spletnih straneh običajno okoli 700px. V kolikor želimo na tej strani prikazati sliko, ki se razteza čez širino celotnega besedila ni smiselno uporabiti sliko, ki je izredno visoke kvalitete in velikosti, saj je dovolj, da je njena širina 700px. Tako nikakor nebi smela zasesti več kot 500Kb prostora na vašem računalniku (še to je veliko). Karkoli je večje dimenzije obiskovalci ne bodo opazili razlike, edina posledica bo daljši čas nalaganja strani.

Popravilo velikosti slik se lahko uredi z namestitvijo in primerno konfiguracijo vtičnikov, ki skrbijo za popravilo velikosti slik:

Velikost slik pa ni edini faktor, ki vpliva na primerno optimizacijo slik za boljše nalaganje spletne strani. Potrebno je izbrati primeren format oziroma vrsto slike glede na njeno vsebino. Obstajajo različne vrste formatov slik kot so PNG, JPG, GIF in podobni. Vsak format ima svoj specifičen namen, zaradi česar ima tudi svoje prednosti in slabosti. Kot primer: PNG format je namenjen slikam, ki so prosojne in se jih najpogosteje uporablja za logotipe, JPG format je namenjen klasičnim barvnim slikam, GIF format pa je namenjen animacijam.

Preveliko število vtičnikov

WordPress omogoča enostavno nadgradnjo funkcionalnosti spletne strani preko dodajanja vtičnikov, ki so ali brezplačni ali plačljivi. Vtičniki pa vplivajo na obremenjenost strežnika, kar lahko privede do počasi delujoče spletne strani. Zato je priporočljivo omejiti količino vtičnikov, ki je vgrajenih v sistem ali pa izbrati tiste, ki so preverjeno dobro delujoči. Slednje se preveri z ogledom ocen, komentarjev in količine aktivnih namestitev.

Veliko lastnikov WordPress spletnih strani sami skrbijo za nadgradnje funkcionalnosti spletne strani kar pa zaradi tehničnega neznanja uporabljajo vtičnike, ki uredijo še tako minimalne nadgradnje namesto njih (primer: vtičnik za dodajanje Google Analytics kode). Nekatere funkcionalnosti ni smiselno implementirati preko vtičnikov, saj tehnično niso zahtevne za implementacijo in se je tako možno uporabi vtičnikov v celoti izogniti.

Za izboljšanje delovanja spletne strani je tako potrebno preveriti, kateri vtičniki so na strani nameščeni in ali so le ti dobro ocenjeni s strani drugih, izkušenih uporabnikov. Dodatno je potrebno za vsak vtičnik premisliti o smiselnosti njegove uprabe ali pa ga je bolje nadomestiti z vgradnjo prilagojene kode, za kar pa je potrebno tehnično znanje.

Zastarel sistem

Prednost odprtokodnega sistema WordPress in njegovih vtičnikov so redne posodobitve s strani njihovih avtorjev. Posodobitve so možne skoraj na mesečni ravni in predstavljajo nadgradnjo sistema za voljo boljšega delovanja, povečanja varnosti ali pa novimi funkcionalnostmi ter celo odpravo znanih napak v delovanju.

Te nadgradnje pa so lahko za spletno stran nevarne, saj lahko prekinejo delovanje spletne strani zaradi nekompatibilnosti posameznih vtičnikov s trenutno verzijo WordPressa ali pa izgubo nekaterih podatkov. Tako je pred nadgradnjo potrebno izdelati varnostno kopijo celotnega sistema, da lahko v primeru izgube podatkov ali nedelovanja strani, stran povrnemo v prejšnje stranje.

V ta namen so na voljo različni vtičniki, ki izdelajo varnostne kopije, ki jih lahko kasneje uporabimo za povrnitev sistema oziroma spletne strani v prejšnje stanje.

Najbolj pogosto uporabljeni vtičniki za izdelavo varnostnih kopij so:

Minimizacija datotek

Minimizacija datotek je postopek odstranitve odvečnih presledkov in prehodov v novo vrstico ter komentarjev znotraj datotek, ki so namenjene definiranju izgleda spletne strani (CSS datoteke), funkcionalnosti strani (JavaScript datoteke) in strukture oziroma postavitve spletne strani (HTML datotek). Minimizacija datotek ni kritičnega pomena za spletne strani, ki nimajo veliko dnevnega obiska, saj minimizacija datotek predstavlja prihraneh na prenosu le v nekaj kilobitih podatkov. V kolikor pa ima stran več tisoč dnevnih obiskov pa minimizacija datotek predstavlja ogromno pridobitev in izboljšanje delovanja ter nalaganja strani. Minimizacija datotek je možna tako preko uporabe različnih vtičnikov kot tudi ročno.

Najpogosteje uporabljeni vtičniki, ki služijo temu namenu so:

Uporaba teh vtičnikov lahko privede do izgube podatkov ali nepravilnega izgleda spletne strani zaradi česar se nekateri lotijo postopka minimizacije rajši ročno. V kolikor se želite izogniti uporabe vtičnikov lahko te datoteke minimizirate s pomočjo spletne aplikacije, ki je na voljo na naslednjem spletne naslovu: www.minifier.org

Nastavitev predpomnilnika

Za boljšo razlago, kaj je predpomnilnik, si oglejmo enostaven življenski primer. Recimo, da vam podamo računsko nalogo, kjer morate izračunati, koliko je 3×6. Skoraj zagotovo lahko iz glave izstrelite število 18, kar pa ste si najverjetneje zapomnili na podlagi preteklih izkušnenj. V kolikor pa bi morali vsakič znova v glavi izračunati zgornjo računsko nalogo pa bi potrebovali nekoliko več časa.

Vsakič ko nekdo obišče spletno stran mora strežnik narediti ‘podobne izračune’. Ti potrebujejo čas, da se izvedejo in v koliko ima stran veliko dnevnih obiskov lahko to rpedstavlja veliko obremenitev za strežnik in posledično slabšim delovanje spletne strani. V ta namen se na strežniku začasno shranijo ti ‘izračuni’ v predpomnilnik. Posledično ni potrebno strežniku računskih operacij znova in znova za vsakega obiskovalca izvajati, kar privede do izboljša delovanje spletne strani in njenega prikazovanja/nalaganja njenim obiskovalcem.

Pravilna nastavitev predpomnilnika je eden glavnih načinov, kako izboljšati delovanje oziroma hitrost prikaza spletne strani. Potrebno pa je vedeti, da v kolikor delamo spremembe na spletni strani, le te ne bodo vidne, dokler ne bomo predpomnilnika spraznili!

WordPress ima za ureditev predpomnilnika na voljo različne vtičnike, ki izredno dobro služijo svojemu namenu. Vsak vtičnik za nastavitev predpomnilnika pa ni kompatibilen s celotnim sistemom in lahko začasno onesposobi celotno spletišče, zaradi česar je potrebno testirati različne vtičnike in njihove konfiguracije ter najti najbolj primernega za naše potrebe.

Omogočite kompresijo datotek

Kompresija datotek je del konfiguracije na strežniku. Njen namen je dokaj enostaven za obrazložitev, pred tem pa je potrebno razumeti, kako poteka delovanje strežnika, da lahko obiskovalec spletne strani vidi njeno vsebino. Vsakič, ko nekdo obišče našo spletno stran mu strežnik, kjer so naložene datoteke naše spletne strani, posreduje vse potrebne datoteke, da lahko spletno stran vidi. To vključuje vse HTML, CSS, JavaScript datoteke, kot tudi slike, videoposnetke in ostale multimedisjke vsebine. V kolikor pa bi te datoteke pred pošiljanjem kompresirali (podobno kot naredi program za kompresijo datotek na naših osebnih računalnikih – WinRAR ali WinZip) jih poslali obiskovalcu ter jih na njegovem računalniku ekstrahirali, bi tako zmanjšali količino prenešenih podatkov z našega strežnika; podobno kot pri minimizaciji datotek.

V kolikor želite preveriti, ali vaša spletna stran kompresira datoteke preden jih pošilja, lahko preverite na spletni strani:checkgzipcompression.com

Postavitev CDN-ja (Omrežja za dostavo vsebine)

CDN oziroma omrežje za dostavo vsebine je napreden postopek za pohitritev delovanja spletne strani, kjer se obiskovalcem spletne strani rpeko različnih strežnikov pošlje vse potrebne datoteke. Toda kaj sploh pomeni? Ko je naša spletna stran nameščena na spletne strežniku je potrebno vse potrebne datoteke, ki so bile prej omenjene (torej HTML, CSS, JavaScript datoteke in ostale multimedijske vsebine), poslati s strežnika obiskovalcu na napravo s katere obiskuje našo spletno stran. Teh datotek je običajno večje število, tudi do 100 ali več. Slednje je lahko v primeru, da imamo veliko število obiskovalcev, zahtevno za strežnik in vpliva na njdegovo delovanje.

V kolikor pa bi te datoteke porazdelili med različne strežnike po celem svetu in jih obiskovalcem naše spletne strani posredovali preko teh strežnikov, pa bi se obremenjenost našega strežnika med njimi porazdelila. Obenem pa bi se izboljšala tudi hitrost nalaganja spletne strani, saj se glede na lokacijo obiskovalca izbere najbolj primeren strežnik za dostavo vsebine, kar privede do izboljšanja časa nalaganja strani, zmanjšanja obremenitve strežnika in izboljšanju delovanja celotnega sistema. V ta namen so na voljo različni zunanji ponudniki, ki omogočajo izdelavo CDN-ja, med katerimi so najbolj znani:

Odstranite odvečne informacije

Priljubljenost WordPressa temelji na enostavnosti njegove uporabe. Omogoča veliko prednosti pred drugimi drugimi, med katere sodi tudi ogled revizij posameznih strani (zgodovine oziroma preteklih spremeb). Prav tako omogoča nadzor nad komentarji, ocenami izdelkov in še mnogo drugih informacij, ki se vse beležijo na strežniku oziroma znotraj njegovih baz podatkov.

Sčasoma pa so te baze lahko prenasičene z odvečnimi informacijami, ki jih enostavno ne potrebujemo, po določenem času pa so popolnoma neuporabne in predstavljajo več MB količino podatkov, ki po nepotrebnem zasedajo prostor na strežniku. Dodatno lahko ti podatki upočasnijo delovanje celotnega spletišča. V ta namen je smiselno razmisliti, ali potrebujemo informacije o tem, kako je spletna stran izgledala pred X časom in ali je potrebno imeti shranjene vse nepotrjene komentarje s strani naših obiskovalcev. V kolikor teh informacij ne potrebujemo jih je dobro odstraniti, saj ne bomo le prihranili na prostoru na strežniku, pač pa bomo izboljšali delovanje celotnega sistema (tako spletne strani kot tudi vmesnika za urejanje spletišča). Odstranjevanje teh informacij pa je lahko nevarno, saj lahko izbrišemo podatke, ki so ključnega pomena za pravilno delovanje spletne strani, podatkih o razvrščenosti blog objav in še marsikatere druge nastavitve. Zato je za to vrsto nadgradnjo priporočljivo kontaktirati primerno usposobljene ljudi ali vsaj pred tem izdelati varnostno kopijo celotnega sistema.