Nazaj

Pohitritev WordPress spletnih strani – zakaj in kako?

Če nalaganje vašega spletnega mesta traja dlje kot tri sekunde, lahko izgubite skoraj polovico svojih obiskovalcev!

Hitrost nalaganja spletnega mesta vpliva na zadovoljstvo obiskovalcev, stopnjo konverzij in rangiranje v spletnih iskalnikih.

Optimizacij hitrosti nalaganja strani vodi do opaznih izboljšav v uporabniški izkušnji, rangiranju in navsezadnje do višjih prihodkov.

Krajši čas nalaganja strani pozitivno vpliva na celoten oglaševalski in prodajni proces. Do 79% kupcev, ki niso zadovoljni z delovanjem spletnega mesta trdi, da je manj verjetno, da bodo znova kupovali preko njega.

Kako hitro naj se spletna stran naloži? 47% obiskovalcev pričakuje, da se bo spletna stran naložila v dveh sekundah ali manj. Razsikave so pokazale naslednje:

  • Strani, ki so se naložile v 2,4 sekunde, so imele stopnjo konverzije 1,9%
  • Pri 3,3 sekunde je stopnja konverzije padla na 1,5%
  • V 4,2 sekunde je stopnja konverzije nižja od 1%
  • V 5,7+ sekundah je stopnja konverzije znašala 0,6%

Kako izboljšati čas nalaganja WordPress spletnih strani?

Ker je več kot 60% spletnih strani in trgovin izdelanih v sistemu WordPress si bomo ogledali glavne razloge, ki upočasnjujejo hitrost nalaganja strani izdelanih v tem sistemu.

Ogledali si bomo napake, ki jih delajo lastniki spletnih mest, nastavitve, ki opazno vplivajo na hitrost celotnega spletnega mesta ter kako poskrbeti za dolgotrajno kvalitetno delovanje spletne strani.

Kvalitetno gostovanje

Gostovanje je pogost razlog zakaj se spletna stran počasi nalaga. WordPress potrebuje za svoje delovanje določeno zmogljivost naprave na katerem je nameščen. Število vtičnikov pa strežnik še dodatno obremeni.

Z ureditvijo usreznega gostovanja se lahko opazno izboljša hitrost spletne strani. Dodatno pa pripomore ureditev CDN omrežja, ki zagotavlja konstantne hitrosti nalaganja, neodvisno od lokacije obiskovalca.

Več o vrstah gostovanj in njihoveh prednostih in slabostih si lahko preberete v članku “Katero vrsto gostovanja izbrati?“.

Optimizacija slik

Najbolj pogosta napaka lastnikov spletnih strani je uporaba slik, ki so prevelike oz. zajemajo preveč prostora. Tu ni mišljena sama dimenzija slik pač pa velikost v Kb.

Z optimizacijo vseh slik smo zmanjšali velikost spletne strani za 85%!

Prvi razlog za prevelike slike je napačna izbira formata datoteke. Vsak formatov datotek slik kot je .jpg, .png, .gif ima svoj namen uporabe.

Posamezna slika vsebuje dodatne informacije o tem, kdo je lastnik slike, kdaj je bila narejena, shranjena je GPS lokacija, kjer je slika nastala in še mnogo več. Tem informacijam se reče EXIF podatki. Za prikaz slik na spletni strani teh podatkov ne potrebujemo in jih je smiselno odstraniti, saj s tem prihranimo nekaj kb velikosti slike.

Glavni razlog za prevelike slike pa je v sami kvaliteti slike (dpi), ki je pogosto previsoka in ne pride do izraza na spletni strani.

Zunaj je veliko orodij, ki ponujajo optimizacijo slik, vendar je potrebno vedeti ali vplivajo na kvaliteto slike. Bolj kot jo optimiziramo, slabša je običajno kvaliteta (slika je vedno bolj zrnata).

V izogib izgubi kvalitete slike a prihranku na njeni velikosti je smiselno uporabljati Googlov algoritev za kompresijo slik brez izgube kvalitete!

V ta namen nudimo našim strankam možnost avtomatske optimizacije slik na mesečne intervale. Slike se samodejno optimizirajo ali ob nalaganju ali ob uporabi na strani, pri tem pa se kvaliteta slik ohrani.

Ureditev predpomnilnika

Naloga predpomnilnika je, da zmanjša število računskih operacij in klicev v baze podatkov, ki jih mora spletno mesto izvajati za vsakega obiskovalca. Z urejenim predpomnilnikom spletna stran izvaja poizvedbe glede na nastavljene časovne intervale – običajno vsakih 10 ur.

Ustrezno nastavljen predpomnilnik lahko hitrost spletnega mesta izboljša v času merjenem v sekundah!

Pravilno nastavljen predpomnilnik drastično vpliva na hitrost delovanja spletne strani in jo lahko izboljša tudi za več sekund. Velja opozoriti, da v kolikor se na spletni strani opravlja spremembe, je potrebno predpomnilnik sprazniti, saj drugače njeni obiskovalci ne vidijo sprememb.

Ureditev vtičnikov

Količina vtičnikov vpliva na čas naganja strani. Vtičnik doda spletnemu mestu nove funkcionalnosti. Z uporabo vtičnikov se prihrani na času izdelave strani in njenih funkcionalnost in s tem povezanimi stroški. Potrebno je uporabljati kvalitetne in preverjene vtičnike.

V primeru že nameščenih vtičnikov se lahko celotno spletno mesto določen čas nadzira, da se zbere statistične podatke o vplivu posameznih vtičnikov na delovanje celotnega spletnega mesta. Tako se lahko najde ustrezno rešitev, ki bo v največji meri vplivala na hitrost strani.

Število vtičnikov je v veliko primerih možno zmanjšati in nadomestiti z uporabo ustreznih programerskih metod ali pa z nadomestilom kvalitetnejšega vtičnika, ki omogoča te funkcionalnosti v enem paketu.

Omejitev funkcionalnosti WordPressa

WordPress je CMS sistem, ki omogoča mnogo različnih funkcionalnosti. Teh veliko spletnih strani ne koristi, saj nima po njih potrebe (primer: komentiranje, RSS, API). Tudi če se teh funkcionanost ne uporablja ali prikaže obiskovalcem spletni, vplivajo na hitrost delovanja spletnega mesta.

Prednost omejitve funkcionalnosti WordPress spletnih strani predstavlja tudi večjo varnost celotnega spletnega mesta!

Nekatere funkcionalnosti je smiselno v celoti odstraniti, delovanje drugih pa se lahko le omejiti, da se ne izvajajo tako pogosto. Z omejitvijo funkcionalnosti delovanja WordPress spletnih strani se lahko opazno prihrani na obremenitvi strežnikov.

Omejevanje funkcionalnosti zahteva poglobljeno znanje WordPressa in razumevanje delovanja celotnega spletnega mesta. V kolikor se omeji ali odstrani funkcionalnosti, ki so nujne za pravilno delovanje strani, spletno mesto preneha delovati.